Fra Port-au-Prince til Afrika Av Rais Neza Boneza

Noen avklaringer om krisa på Haiti.

I de siste ukene har situasjonen i Haiti trukket internasjonal oppmerksomhet på grunn av rapporter om eskalerende vold. Forskjellige mediekanaler har belyst den alarmerende oppstanden av gjenger, noen angivelig engasjert i kannibalistiske praksiser, som markerer en alvorlig fase i nasjonens pågående krise.

Fortellingen om kannibal-gjenger som styrer Haiti er like sjokkerende som den er villedende, og trekker oppmerksomhet bort fra de komplekse sosial og politiske dynamikkene som er i spill. Haitis uro kan ikke isoleres fra den globale konteksten: Den deler de samme rot årsakene med konflikter i Sahel, Kongo og rundt om i det globale sør. I hjertet av disse krisene er et konsekvent tema av ekstern manipulasjon og intern strid orkestrert av globale makter og lokale dukkemestre.

Denne situasjonen reiser et bredere spørsmål om global oppmerksomhet til konflikter. Mens hendelser i regioner som Sahel-regionen eller Den demokratiske republikken Kongo kanskje vekker interesse med begrenset bekymring, og hendelser i Gaza dypt beveger oss, forblir krisen i Haiti ofte underrepresentert i den globale diskursen. Likevel er de underliggende problemene – krig, ustabilitet og avhumanisering – universelt vanlige, noe som understreker behovet for et forent menneskelig svar på globale kriser.

Utallige knep for å hindre demokrati og uavhengighet

Det politiske bakteppet i Haiti har vært like tumultfullt. Ariel Henry, Haitis uvalgte statsminister, besøkte nylig Kenya for å møte president William Ruto. Deres diskusjoner kulminerte i avtaler som potensielt fører til utplassering av kenyanske tropper i Haiti under påskudd av fredsbevaring, støttet av FN. Involveringen oppfattes av flertallet av haitiere på gaten som en utenlandsk okkupasjon, påvirket av USA, Canada og Frankrike. Dette scenariet speiler intervensjonene og manipulasjonene som historisk har hatt som mål å undergrave Haitis suverenitet.

Midt i denne politiske manøvreringen har Haiti vært vitne til alvorlig intern uro. Gjengenes vold har eskalert deres kontroll ved å angripe politistasjoner, blokkere flyplassen og orkestrere et massivt fengselsbrudd, og frigjøre nesten 4000 innsatte – mange av dem antas å være gjengtilknytninger. Denne økningen i vold er ikke bare et opprør mot Ariel Henrys regjering, men reflekterer dypere manipulasjoner som involverer internasjonale aktører, primært den «hellige treenigheten» av USA, Canada og Frankrike, ifølge kritikere.

Aktørene

Sentral i krisen er G9-familien og allierte, en koalisjon av gjenger ledet av Jimmy Cerisier, kjent som Barbecue, en tidligere politimann som ble gjengleder. Koalisjonens dannelse og operasjoner har angivelig vært påvirket av internasjonale intervensjoner, spesielt av Core Group og representanter fra De forente nasjoner, spesielt den amerikanske diplomaten Ellen Lalime. Lalime ledet De forente nasjoners integrerte kontor i Haiti til mars 2023 og spilte rollen som hemmelig og privilegert rådgiver for avdøde president Jovenel Moïse. Core-gruppen, etablert av en FN-sikkerhetsrådsresolusjon i 2004, har som mål å gi råd om løsning av Haitis kriser, men har møtt kritikk for sin rolle i å støtte kontroversielle politiske figurer og blande seg inn i Haitis styring.

Krisen i Haiti er ytterligere komplisert av en annen gjengkoalisjon, Gppep, som inkluderer individer som Vitelhomme Innocent, nå på FBIs mest ettersøkte liste for sin påståtte involvering i høyprofilerte forbrytelser. Midt i disse utfordringene forblir Haitis politiske landskap dystert, uten et fungerende parlament, senat eller president etter attentatet på Jovenel Moïse i juli 2021, som alltid under ganske mystiske omstendigheter.

Hva skjer egentlig?

I dag markerer en betydelig forandring i Haitis politiske landskap ettersom Ariel Henry, etter å ha tjent interesser av både eksterne og interne krefter, har trådt tilbake og søkt eksil i Puerto Rico. I et strategisk trekk for å fase ham ut, ble den beryktede figuren kjent som Mr. Barbecue mobilisert, og satte scenen for introduksjonen av en ny politisk figur klar til å videreføre Haitis syklus av underdanighet.

Spekulasjoner peker mot Guy Philippe, en tidligere politisjef med opplæring fra USAs spesialstyrker, kjent for sin rolle i kuppet mot president Jean-Bertrand Aristide i 2004. Han returnert til Haiti i desember 2023 etter å ha sonet i USA for narkotikahandel – en anklage han innrømmet. Nå synes Philippe å nyte støtte fra en paramilitær gruppe.

Dette scenariet er ikke unikt for Haiti; det er presedenser for at USA posisjonerer tidligere narkotikasmuglere i ledende roller innen utenlandske regjeringer. Et bemerkelsesverdig eksempel er Bola Tinubu fra Nigeria, som i 1993 ble implisert i en heroinhandelsak i Chicago og gikk med på å overgi $460,000 til den amerikanske regjeringen.

Mønsteret av innflytelse i Haiti involverer typisk flere nøkkelstrategier brukt av eksterne dukkemestere.

  1. Først, installasjonen av ettergivende politikere som Ariel Henry, Jovenel Moïse, Michel Martelly, og Gérard Latortue.
  2. For det andre, finansieringen av intellektuelle eller sivilsamfunnsorganisasjoner av vestlige enheter.
  3. For det tredje, utplasseringen av opprørere, terrorister, eller væpnede gjenger for å destabilisere stater og innprente frykt blant befolkningen.
  4. For det fjerde, undergravingen av nasjonalt forsvar og sikkerhetsstyrker gjennom utilstrekkelig trening, utstyr, eller komplett fravær.
  5. For det femte, utenlandske militære intervensjoner forkledd som FN-fredsbevaringsoppdrag, lik de i Den demokratiske republikken Kongo.
  6. For det sjette, involveringen av en eller flere naboland i destabiliseringsanstrengelsene.
  7. For det syvende, et regionalt samfunn som tjener vestlige interesser snarere enn statene og folkene i regionen.
  8. For det åttende, bruk av gjeld eller bistand som tvangsmidler.
  9. For det niende, spredningen av propaganda og desinformasjon.
  10. Til slutt, utnyttelsen av FN, Sikkerhetsrådet, og andre etter andre verdenskrig institusjoner for å opprettholde et system av formynderi over de aktuelle landene, støttet av urokkelig vestlig støtte.

USA, Frankrike og Canada en sentrale

I kontrast til Jovenel Moïse, som tragisk ble myrdet den 21. juli 2021, ble avsettelsen av president Jean-Bertrand Aristide i 2004 orkestrert av det som kan betegnes som «triaden» Washington, Paris, og Ottawa. Aristides krav på over €20 milliarder i restitusjon fra Frankrike – forskjellig fra reparasjoner – utgjorde en økonomisk og moralsk utfordring for Frankrike, med Canada og USA som lånte sin støtte for å sikre Aristides fjerning.

Denne handlingen var rettet mot å omgå restitusjonskravet og for sterke deres moralske ståsted, samtidig som de sikret Haitis overholdelse av IMF- og Verdensbankens retningslinjer. Slike tiltak forsterket en syklus av avhengighet av vestlig bistand, og sementerte Haitis status som «det fattigste landet på den vestlige halvkule», og tillot Vesten og dens haitiske eliteallierte å vise frem sin filantropi på egne vilkår.

På samme måte i Sahel-regionen har det samme «triaden» sponset væpnede grupper som destabiliserer land som Mali, Burkina Faso, og Niger. I Haiti spiller figurer som Barbecue og hans G9-gjeng en sammenlignbar rolle. Frankrikes langvarige forsvars- og militæravtaler har etterlatt afrikanske hærer avvæpnet, desorganisert, og underutrustet, noe som bidrar til regional ustabilitet.

Naboland kan også brukes

Naboland spiller ofte roller i destabiliseringsanstrengelser; Tsjad påvirker Den sentralafrikanske republikk, Rwanda påvirker Kongo, og Den dominikanske republikk fungerer som et fristed og en kanal for våpensmugling til haitiske gjenger.

Regionale organisasjoner som CARICOM i Karibia og Organisasjonen av amerikanske stater, lik ECOWAS i Vest-Afrika og Den afrikanske union, har spilt tvilsomme roller lignende FN-misjonene utplassert i Haiti (MINUSTAH) og andre regioner (MONUSCO, MINUSMA, Operasjon Serval, osv.). Mens de tilsynelatende er for fredsbevaring, bidrar disse oppdragene ofte til destabilisering, vold, og ressursplyndring.

Det internasjonale samfunnets handlinger i Haiti og andre steder drives ikke av velvilje, men av et ønske om å opprettholde kontroll, drevet av historiske agg, ressursbegjær, og en motvilje mot å gjøre opp for tidligere urettferdigheter. Haitis betydning som verdens første svarte republikk og dets potensielle rikdom på ressurser som iridium, og delte geologiske trekk med ressursrike Den dominikanske republikk, understreker de utnyttende interessene som er på spill.

Mulighetene finnes

Det gjentakende mønsteret av utenlandsk intervensjon i Haiti har aldri handlet om å hjelpe haitiere, men om utnyttelse, å opprettholde dominans, og hindre nasjonens velstand og stabilitet. Skepsisen til utenlandsk hjelp, som den foreslåtte kenyanske politistyrken, stammer fra en historie med korrupsjon og misbruk.

Ekte assistanse til Haiti ville styrke politistyrken for å bekjempe kriminalitet og tillate haitiere å bestemme sin fremtid uten ekstern innblanding. Det ville også involvere repatriering av rikdommen utvunnet fra Haiti, og anerkjenne de dype effektene av historiske og nylige katastrofer, inkludert det ødeleggende jordskjelvet i 2010.

Midt i disse utfordringene, varer Haitis motstandskraft og forpliktelse til prinsipper om frihet, likhet, og verdighet. Veien til gjenoppretting krever enhet som overskrider politiske og ideologiske skillelinjer, og en ekte forståelse og støtte fra det globale samfunnet.

Haitis kamp for stabilitet og verdighet fortjener mer enn forakten ofte vist av mainstream media, og understreker behovet for en dypere utforskning av årsakene bak dets uro, og en samlet innsats for å støtte dets reise mot heling og autonomi.

Illustrasjon: Knyttneve med nasjonalflagget til Haiti © Ruletkka|Dreamstime.com

Tags:

Comments are closed