Articles,  Features

KREATIVITET I KARANTENE Av Raïs Neza Boneza

 

Er kulturen satt i karantene? Teatre, museer, kinoer, konserter og litterære arrangementer. Ingenting kan vel motstå den ødeleggende impulsen til COVID-19? Kultur må deles og næres, og er avhengig av kollektive utvekslinger og erfaringer. Hvordan kan vi overvinne den situasjon? Kan vi kanskje bringe kulturen tilbake til hjemmene våre?

Spredningen av coronavirus har gjort karantene til en nødvendig del av en daglig rutine, og mange ser etter nye måter å bruke denne tiden på – samtidig som sosial distansering og avstand opprettholdes.

Selv om dette er øyeblikk fylt av angst og usikkerhet, søker vi også etter måter å glede andre på, vi søker trøst, og vi behøver distraksjon. Hvor kan vi finne det mens vi gjør vår del for å flate smittekurven?

Noen har kanskje mindre tid; spesielt alle som utfører en viktig oppgave på frontlinjene; eller de som tar vare på barn hjemme – dette er ikke enkle oppgaver.

Hvilke muligheter har vi som er hjemme til å skape og utvikle kreativitet og kultur? Karantenesituasjonen egner seg for eksempel godt til å lese å skrive.

Når verden blir vond og vanskelig for både voksne og barn, er det en enkel måte å komme seg bort fra alt sammen og tenke på noe annet: Å lese høyt. Det er i det minste garanti for en god tid tilbragt med familien, litt borte fra bekymringer.

Mange sier at verden aldri vil være den samme igjen. Da kan det være lurt at du holder oversikt og kartlegger disse enestående dagene av livet ditt – det kan du ved tegne et bilde av de mange valgene du gjør i hverdagen; som en journal, en blogg, video, lyd, malerier, en novelle, dikt etc. Hvert individuelle perspektiv er verdifullt og tilfører helheten – det kan tilhøre oss alle.

I dag skriver og produserer mange kunstnere og andre sitt arbeid på nettet, eller i sosiale medier. Det gjør faktisk de kreative stemmene mer tilgjengelig. Disse opplevelsene er en oversikt over vår tid. Dette kan du være en del av.

Du trenger ikke skrive hver dag, men hold pennen og notisboken din i nærheten – slik at du kan lage notat og komme tilbake til dem senere. Skriv ting ned, noen få ord hit og dit, men skriv dem i fullstendige setninger.

For inspirasjon i ditt kreative arbeid, kan du prøve å visualisere fremtiden for eksempel. Tenk på barna dine, barnebarna, eller på vennene dine nede i veien. En dag vil de spørre deg hvordan det var under den pandemien:

– Hva het den? Det kinesiske viruset?

  Nei!

– Du vet, den som ble oppkalt etter en meksikansk øl?

– Hm! Corona noe?

  Når var det? 2019 eller 2020?

Når du tenker på folk i denne pandemien, kan du tenke på deg selv, og du kan skrive om deg selv, tenke og skrive om andre individer, og om dine forhold til andre, du kan skrive til din kjære, din venner, ditt samfunn, eller til byen din.

Du kan søke inspirasjon i alle hjørner av hjemmet ditt, og du kan bringe kulturen inn i huset, eller til familien. Gjør ting sammen: Lag mat, syng, eller snakk med venner på en videoløsning.

Hva med å sette fokus på din egenomsorg. Ta deg tid til å planlegge, ikke press deg selv, hør på musikk – hør på favorittspillelisten din, slapp av, tren, mediter. Se på himmelen, se mer av naturen.

På et eller annet tidspunkt vil den nåværende pandemien hjelpe folk til å fokusere på det som virkelig betyr noe. Vi blir plutselig minnet på viktigheten av friluft, som turer i parken, dansefester i våre stuer, og felles virtuelle familiemiddager.

Dette er tiden for å være mer sammen mens vi selv sosial-distanserer oss i solidaritet.

Dette er alvorlige tider som vil gå, med mot og styrke, tålmodighet og nærsynthet. I dag, når den globale pandemien sprer seg, er det på tide at menneskehetskollektivet går inn og tenker på en ny måte å leve på. En stor overgang er over oss og vårt individuelle svar betyr noe.

La oss ta vare på hverandre med å ta avstand, vaske hendene, slik at vi sammen kan skape en verden med mer positiv kreativitet.

Comments Off on KREATIVITET I KARANTENE Av Raïs Neza Boneza