Source: http://www.rotrock.no
Raïs Neza Boneza bor i Trondheim, og kommer opprinnelig fra Kongo. Han har utgitt flere bøker, men White Eldorado, Black Fever er hans første roman. Den er kommet ut på engelsk og fransk, og den norske utgaven er forhåpentligvis like rundt hjørnet.
Handlinga i boka foregår i nåtidens Kongo, og i sentrum av handlingen finner vi to unge gutter, to gode venner, som sammen reiser til fjellene i Øst-Kongo for å kjøpe coltan. Coltanen skal de frakte med seg og selge videre, og dette håper de å tjene store penger på.
Dette er således en fortelling om en reise, der hovedpersonene lærer om seg selv og hverandre, og om verden for øvrig, underveis. Boka er fortalt med et språk som minner om fabelen, og det er også vevd inn noen fabler underveis i fortellingen. Boka kan fint leses som en historie om to unge gutter som drar ut i verden for å søke lykken og som ikke finner det de hadde forventet, noe som er et velkjent tema.
Men boka er ikke bare dette. Boka handler også om dagens Kongo, om politikk og om coltan. Coltan er en viktig bestanddel i blant annet mobiltelefoner og PlayStation 2, og dermed er dette en historie som angår oss alle, enten vi vil det eller ikke. Sannsynligvis vil vi det ikke, for den virkeligheten som beskrives i boka er en ubehagelig virkelighet vi er med på å holde ved like gjennom vårt forbruk.
Coltan er et metall som består av mineralene columbitt og tantalitt. Tantal blir utvunnet av tantalitt, og egner seg godt til å lede strøm, samtidig som det er bøyelig og motstandsdyktig mot korrosjon. Og det er dyrt! Det er flere ganger mer innbringende enn gull, og dermed en svært fristende vei å gå for fattige folk uten så mange valgmuligheter i livet. Og for bønder. De kunne fortsatt som bønder, dyrket jorda og fått seg mat, men ofte blir fristelsen til å tjene mye penger veldig fort, for stor.
Et annet problematisk forhold ved coltan er at det inneholder små mengder radioaktivitet, noe som forurenser vassdragene og som kan utgjøre en helserisiko for de som jobber med utvinning. Coltanutvinning har også blitt beskyldt for å bidra til utrydding av gorillaene.
Utvinningen av coltan ses på som en destabiliserende kraft i regionen. Mange mener det er en av hovedårsakene til krigen i Øst-Kongo. Rwanda og Uganda har flere ganger blitt beskyldt for å plyndre Kongos ressurser, og en del av den enorme fortjenesten går til å finansiere militære grupper. Visstnok har verken Uganda eller Rwanda coltanressurser i sine land, men begge landene har likevel hatt en enorm eksport av metallet. Rwandas president Kagame, som har gjort en god jobb med å skape fred og stabilitet i sitt eget land, anklages ofte for å nøre opp under konflikter i nabolandet.
Fristelsen til å tjene store penger i en fei er nettopp det som driver hovedpersonene i romanen til Raïs Neza Boneza. Jeg avslører vel ikke for mye hvis jeg sier at det ikke går som planlagt. Det er en liten bok om flere store tema, både de mer universelle, som vennskap og trofasthet, og de mer spesifikke, som coltanutvinning i Kongo.
Comments are closed